BIEZENMORTEL – Haaren is hard op weg naar de opheffing van de gemeente. De vier dorpen gaan vanaf 2021 verder bij een van de buren, Oisterwijk, Vught, Boxtel of Tilburg. Hoe leeft die opsplitsing? Biezenmortel aan het woord.

Vers gebakken brood. De geur waaiert uit over het plein van basisschool Franciscus, waar kinderen elkaar najagen. De winkel van bakker Leo Geerts is alleen op deze vrijdagochtend en die van dinsdag en zaterdag open.

Qua detailhandel is het verhaal van Biezenmortel daarmee verteld. Los van de friteswagen dan. Die stond de avond tevoren schuin tegenover de school, tussen de Sint Josephkerk en gemeenschapshuis De Vorselaer in. Die kerk trouwens, die is sinds kort dicht.

Kwijnt het dorp langzaam weg? ,,Daar zijn wij niet zo bang voor. Dit is niet het veelbeschreven platteland dat leegloopt”, zegt Thomas Mallens (31). Maar lijdzaam afwachten, nee. ,,Gas erop”, is zijn devies om Biezenmortel ook voor de toekomst leefbaar te houden.

De plannen zijn er. De Coöperatie Biezenmortel, door Mallens voorgezeten, heeft ze al uitgetekend. Kwestie van verder uitwerken en uitvoeren. En dan, ja dan, kan het dorp het zomaar worden: ,,De binnentuin van BrabantStad.”

Zelf inkleuren

Tilburg krijgt die tuin er straks bij, officieel. Per 1 januari 2021 zijn de circa 1.400 inwoners (inclusief de bewoners van landpark Assisië) ingezetenen van de zevende stad van het land. En dat vinden ze meer dan prima. Andersom ook: B. en W. van Tilburg schreven onlangs een brief terug, nadat de coöperatie haar toekomstvisie had opgestuurd. Het ‘van harte welkom’ spatte er vanaf.

,,In 1997, bij de vorige herindeling, waren we nog bang voor de stad”, zegt Gerrit Verhoeven (55), vice-voorzitter van de coöperatie. ,,Maar Udenhout is sindsdien ook geen bungalowpark van Tilburg geworden. Het is er sterker uit gekomen. De stad bepaalt hier niet het leven, ze kan wel faciliteren dat het leefbaar blijft.” Mallens: ,,Het is aan ons als burgers dat zelf in te kleuren en de regie te nemen.” ‘Samen krachtig’ luidt het motto, bijna 440 coöperatieleden onderschrijven het.

Terug naar de Franciscusschool. ,,Aan de poort wordt het halve dorp bestierd”, zei Verhoeven. De kinderen van Margo Maas (31) zitten er. Zij zelf ooit ook. Tien jaar geleden vertrok ze uit het dorp om te gaan samenwonen in Loon op Zand. In 2017 keerde het gezin terug. ,,Net of ik nooit weg was geweest. Een goed teken.”

Grote wereld

Meer jonge stellen bewandelden die weg. Maas: ,,Na je puberteit denk je: er is hier niks, ik ga de grote wereld in. Maar dat is allemaal niet zo gemoedelijk en gemakkelijk. Dat zoek je dan toch weer op. En vooral bij de voetbalclub bleven we elkaar toch al zien.”

Het punt is: weggaan zou niet nodig moeten zijn. Maar voor starters zijn de te koop komende huizen te duur, áls je er al op tijd bij bent, zeggen Mallens en Verhoeven. Onder de gemeente Haaren zijn er circa veertig woningen neergezet. Te krap om het inwonertal op peil te houden. ,,Bouw nu eens in een gestage stroom”, is de oproep.

Wat de coöperatie betreft groeit het dorp door naar 1.600 inwoners. Gerekend dat 10 procent daarvan schoolgaande jeugd is, verzekert dat ook het voortbestaan van de school. Concrete wens: 160 huizen erbij. ,,Het dorp hoeft niet alsmaar groter, wij willen een maat waarbij de voorzieningen op peil blijven.”

Geen boerengat

Is er genoeg te beleven? Margo Maas is best content. Eind deze maand weer een weekend Biezenmortel Bruist, bijvoorbeeld. ,,Maar al wat er wordt georganiseerd is voor het eigen dorp. We zouden meer aan mensen van elders moeten laten zien dat dit geen boerengat is.” Een andere wens: een leuk restaurantje, met een terrasje en een kinderspeelhoek.

Het dorp mag naar buiten toe best wat meer in de verf worden gezet, vindt ook de coöperatie. Werkelijk waar, een van de werkgroepen draagt de naam Biezenmortel City Marketing.

Intussen wordt dé klus voorbereid waarin veel samenkomt: een grote upgrade van de kern. Met een nieuwe multifunctionele sportzaal, een nieuwe Vorselaer en een nieuwe school. Dat ook Tilburg dat maar vast weet. Hopelijk stapt een exploitant in, die ook voor dat restaurantje annex terrasje zorgt.

Bron: Brabants Dagblad