Het idee van een multifunctionele accommodatie met sportzaal en school op de plek van de Vorselaer kon woensdagavond op veel bijval rekenen tijdens de avond van Coöperatie Biezenmortel over de toekomst van het dorp.

De tachtig bezoekers mochten tijdens de avond in de Vorselaer laten horen wat zij willen voor hun dorp. Noud van Houtum van de Coöperatie presenteerde een viertal scenario’s. De variant met de nieuwe accommodatie op de Vorselaer, met woningbouw waar nu de school staat, bleek veruit favoriet.

Multifunctionaliteit

De kosten voor deze variant bedragen 3,5 miljoen euro voor Vorselaer en sportzaal en voor de school 1,2 miljoen euro. Van Houtum benadrukte in zijn presentatie het principe van de multifunctionaliteit: na school moet je kunnen vergaderen in een schoolklas en de sportkantine kan gecombineerd worden met bijvoorbeeld een friettentje of een bistro.

De 160.000 mensen op jaarbasis die uitstapjes maken rond de Duinen zullen zich aangetrokken voelen tot de levendigheid van een nieuw dorpscentrum. De Biezenmortelnaren snakken naar meer leven in hun kern.

Prikpost en pinautomaat

Zij zien in een nieuw gemeenschapshuis, zoals de oude Vorselaer nu nog heet, ook een plek weggelegd voor een prikpost, een afhaalpunt voor pakketjes, een pinautomaat, een ruimte voor optredens en filmavondjes. Er zijn ideeën genoeg. Wat de mensen niet willen, is een slaapdorp met villa’s en burgers die hun leven elders leiden. Iedereen wil starterswoningen, zodat ook de school, waar nu nog honderd kinderen naar toe gaan, kan blijven bestaan en misschien zelfs groeien. Een andere wens: levensloopbestendige huizen, waar opa’s en oma’s onderdak kunnen vinden.

Scouting de Paraplu, een vereniging die een grote rol speelt in het kleine Biezenmortel, liet zijn stem duidelijk horen woensdagavond. De Scouting wil meepraten en is zich bewust van haar belang voor het dorp, dat onlangs ook zijn kerk gesloten zag worden.

Vitaal

De coöperatie is in gesprek met wethouder Rolph Dols van Tilburg, waar Biezenmortel per 1 januari 2021 als nieuwe kern zijn opwachting komt maken. Tot die tijd valt het nog onder de gemeente Haaren. Hopelijk voor Biezenmortel investeert Tilburg ruimschoots in een nieuwe kern, zodat die weer vitaal en toekomstbestendig kan worden en blijven, was de teneur van de avond.